توسعه دهنده نرم افزار اوران ، ورود

بازارکار فیلمنامه نویسی

  • خصوصیات شخصی یک فیلمنامه نویس
  • دستمزد فیلمنامه نویس
  • نظرات

[layerslider id=”34″]

———————————————————————————————————–

اطلاعات ذیل در خصوص مهارتها و ویژگی های یک فیلمنامه نویس می باشد که فونداسیون کار او را تشکیل می دهند. بهتر است قبل از آغاز هر کاری، به خود شناسی رسیده و ببینید آیا واقعا برای این کار ساخته شده اید یا نه …

الف – مهارت و توانمندی های مورد نیاز فیلمنامه نویسی 

ابتدا مهمترین مهارت ها و توانمندیهای عمومی فیلم نامه نویس را ببینید:

  • داشتن اشتیاق زیاد و توانایی عالی در نوشتن – علاقه و استعداد ذاتی از مهم ترین عوامل در موفقیت هر فیلمنامه نویس می باشد.
  • تخیل و خلاقیت – زیرا پایه و اساس نویسندگی بر مبنای تخیل و خلاقیت نویسنده است.
  • آگاهی از اصول و مبانی فیلم نامه نویسی و آگاهی از تکنیک های فنی سینما
  • تمرکز و دقت – برای در نظر گرفتن کوچکترین موارد و اتفاقات در روند فیلمنامه
  • انتقادپذیری – در مقابل فیلمنامه نویسان دیگر، سایر عوامل فیلمسازی، خبرنگاران و منتقدان
  • صبر و تحمل – برای کنار آمدن با ناکامی ها و ناامیدی هایی که در روند نوشتن فیلمنامه ممکن است برای فیلمنامه نویس اتفاق بیافتد مانند طولانی شدن زمان ایده پردازی و یا دچار ایست فکری(بلاک ذهن) شدن برای مدتی

 
اکنون اگر همه یا عمده این توانمندیها را در خود میبینید و به این شغل علاقه دارید به تحصیلات مورد نیاز فیلمنامه نویس توجه کنید:

 

تحصیلات لازم برای ورود به شغل فیلمنامه نویسی

همچنان که گفته شد، اصلی ترین عامل برای ورود به شغل فیلمنامه نویسی ، داشتن علاقه و استعداد است. کسب تجربه و انجام مطالعات و تحقیقات لازم هم بسیار کمک کننده می باشد. با اینحال داشتن تحصیلات دانشگاهی بسیار مهم است. فارغ التحصیلان رشته ادبیات نمایشی یا گرایش فیلمنامه نویسی رشته سینما به شغل فیلمنامه نویسی روی می آورند. افراد تازه کار با نوشتن چندین فیلمنامه خوب و پیدا کردن تهیه کننده ای که خریدار آنها باشد، می توانند به صورت مستقل وارد شغل فیلمنامه نویسی شوند. البته تعدادی از فیلمنامه نویسان هم در استخدام شرکت یا سازمانی درآمده و برای آنها می نویسند.(توجه داشته باشید که اخذ مدرک، یا گذراندن دوره های فیلمنامه نویسی یا خواندن کتب مرتبط با این رشته، همگی تنها ابزار کار شما هستند و شما را برای رسیدن هر چه راحت تر و سریع تر به هدف یاری می رسانند اما در نهایت همه چیز به شخصیت و توانمندی های شما بستگی دارد.)
 

شخصیت شناسی فیلمنامه نویس

در انتخاب شغل صحیح و درست، عوامل مختلفی از جمله ویژگی های شخصیتی، ارزش ها، علایق، مهارت ها، شرایط خانوادگی، شرایط جامعه و … برای هر فرد باید در نظر گرفته شوند. یکی از مهم ترین این عوامل، ویژگی های شخصیتی می باشد. شناخت درست شخصیت هر فرد فرآیندی پیچیده و محتاج به تخصص و زمان کافی است. البته هر فردی ویژگی های منحصربه فرد خود را دارد، حتی افرادی که به نوعی تیپ شخصیتی مشابه دارند، باز هم در برخی موارد با یکدیگر متفاوت هستند.به طور کلی همیشه افراد موفقی از تیپ های شخصیتی مختلف در تمام مشاغل هستند و نمی توان دقیقا اعلام کرد که فقط تیپ های شخصیتی خاصی هستند که در این شغل موفق می شوند. اما طی تحقیقاتی که صورت گرفته تیپ های شخصیتی ای که برای این شغل معرفی می شوند، عموما این کار را بیشتر پسندیده و رضایت شغلی بیشتری در آن داشته اند.

شخصیت شناسی فیلمنامه نویس بر اساس تست MBTI

INFJ  این تیپ شخصیتی در خلق آثار منحصر به فرد با کمک خلاقیت و ایده های خود توانا است. او با هنر می تواند خود را ابراز و اغلب بر دیگران تاثیر بگذارد. کار به صورت مستقل و داشتن کنترل روی آن، از موارد مهم برای این تیپ شخصیتی می باشد.

INTP این تیپ شخصیتی از کار خلاق لذت برده و دوست دارد با اشخاص مختلف با زمینه های متفاوت کار کند. او معمولا کار به تنهایی را دوست دارد و ترجیح می دهد با گروه های کوچک که دارای ذوق و استعداد خوب هستند، کار کند.

نویسنده : رویا مسلمی

منبع : سایت دنیای کار


جمع بندی:

برای ورود به حرفه فیلمنامه نویسی، ابتدایی ترین کار خودشناسی است. اول باید بدانید که آیا برای اینکار ساخته شده اید یا خیر. معمولا خیلی از افراد فقط خیال می کنند که برای کاری ساخته شده اند، در حالیکه عملا دست به هیچ اقدامی برای تحقق آن رویا انجام نمی دهند. این دام خطرناکی است. اگر به کاری علاقه دارید و تا کنون اقدامی در جهت آن انجام نداده اید، این احتمال وجود دارد که بعضی از توانمندی های اصلی آن کار را در اختیار ندارید. بنابراین:

الف- ابتدا توانمندی های خود را کنترل کنید. (تمام موارد بالا در قسمت الف، قسمتی از این توانمندی هاست.) در صورت دارا بودن بخش عمده ای از این توانایی ها، شما حالا نیازمند بخش آکادمیک یا گذراندن دوره های فیلمنامه نویسی هستید.

ب- تحصیلات آکادمیک مسلما مفید است اما الزامی نیست. مخصوصا در خصوص فن نویسندگی که کاری بسیار غریزی است. با اینحال توصیه می شود اگر آکادمیک با فن فیلمنامه نویسی آشنا نشده اید، دوره ها و کلاس های فیلمنامه نویسی را با اساتید معتبر و در موسسه های معروف بگذرانید. 

ج- از بین 16 تیپ شخصیتی، مطابق مقاله بالا می توان گفت که دو تیپ شخصیتی به نویسنده ها نزدیک ترند. اما این دلیل نمی شود که سایر تیپ ها نتوانند نویسنده موفقی شوند. بالعکس ممکن است موفقیتی فراتر از آن دو تیپ مذکور داشته باشند. با اینحال معمولا این دو تیپ شخصیتی هستند که متوسط افراد مشغول در پیشه نویسندگی را در بر می گیرند. برای آنکه با تیپ شخصیتی خود آشنا شوید، اینجا را کلیک کنید.(این تست بین نیم تا یکساعت به طول خواهد انجامید)

مشاهده کنید : حداقل دستمزد فیلمنامه نویسان در سال 1401

نگاهی به بازارکار و وضعیت استخدام فیلمنامه نویس

وضعیت استخدام فیلمنامه نویس معمولا کمی متفاوت از  سایر مشاغل است. فیلمنامه نویس معمولا به صورت مستقل کار کرده و فیلمنامه های خود را به تهیه کنندگان مختلف می فروشد. البته در برخی موارد در صورت نیاز به حضور فیلمنامه نویس در روند پروژه فیلم سازی، او با تهیه کننده همکاری می کند. تعدادی از فیلمنامه نویسان هم در صدا و سیما و یا شرکت های خصوصی مرتبط استخدام می شوند.

 

برخی مشکلات شغل فیلمنامه نویسی در ایران

  •  اعمال ممیزی شدید و بعضا سلیقه ای بر فیلمنامه ها
  • عدم صرف زمان برای مطالعه و تحقیق کافی روی موضوع فیلم نامه توسط برخی از فیلمنامه نویسان و توجه عمده به پرفروش بودن حتی به قیمت کاهش کیفیت فیلمنامه
  • شغل دوم داشتن برخی از فیلمنامه نویسان به دلیل درآمد اندک فیلمنامه نویسی
  • ضعف فیلمنامه ها به دلیل به روز نبودن فیلمنامه نویس ها
  • کپی برداری از فیلمنامه های خارجی در بسیاری موارد

 

وضعیت استخدام فیلمنامه نویس در برخی کشورهای جهان

آمریکا پیش بینی ها نشان می دهد میزان استخدام فیلمنامه نویسان بین سال های ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۰، رشد ۶ درصدی خواهد داشت. در حالی که متوسط این رشد برای همه مشاغل ۱۴ درصد می باشد.

استرالیا – در بازه زمانی ۵ سال گذشته میزان استخدام فیلمنامه نویسان رشد منفی ۷.۹ درصدی داشته و روند نسبتا ثابتی در آینده برای آن پیش بینی شده است.

میزان درآمد فیلمنامه نویس در برخی کشورهای جهان

آمریکا – متوسط درآمد سالانه فیلمنامه نویس ۵۵.۴۲۰ دلار و برای همه مشاغل ۳۳.۸۴۰ دلار در سال ۲۰۱۰  بوده است. طبق آمارهای سال ۲۰۱۳، درآمد این شغل کاهش یافته است.

استرالیا – متوسط درآمد سالانه فیلمنامه نویس ۵۵.۲۰۰ دلار (قبل از کسر مالیات) می باشد.

 

درآمد فیلمنامه نویس در ایران

فیلمنامه نویسان معمولا به صورت مستقل کار می کنند. درآمد آنها هم به میزان فعالیت و تعداد فیلمنامه هایی که بتوانند به فروش برسانند، وابسته است. در ایران متاسفانه درآمد رسمی مشاغل منتشر نمی شود. اما با توجه به شنیده های غیر رسمی ، درآمد فیلمنامه نویسان بسیار متغیر است از حدود چندصد هزار تومان تا چندین میلیون تومان در ماه به طور میانگین پراکنده است. تبحر و معروفیت فیلمنامه نویس ، ارتباط با عوامل فیلمسازی و مدیران دست اندرکار و سایر عوامل در میزان کار گرفتن او و در نهایت درآمد او مؤثر است. 

نویسنده : رویا مسلمی

منبع : سایت دنیای کار


جمع بندی:

( دستمزد یکی از فیلمنامه نویسان مطرح ایرانی با نام خشایار الوند برای فیلمنامه ساعت 5 عصر به کارگردانی مهران مدیری، حدود 120 میلیون تومان اعلام شده که اگر فرض را بر این بگیریم که فیلمنامه نویس فقط در طول سال همین یک کار را انجام داده است، درآمد ماهانه او 10 میلیون تومان خواهد بود. 

همچنین باید توجه داشته باشید دستمزدها در خصوص سریالهای تلوزیونی با آثار سینمایی متفاوت است که در ادامه این مبحث به آن خواهیم پرداخت.

توجه داشته باشید که درآمدهای مذکور، متوسط درآمد فیلمنامه نویسی در آمریکا و استرالیا بودند. مطابق شنیده ها در ایران، هم اکنون دستمزد فیلمنامه نویسی برای فیلمنامه های حرفه ای بین 50 تا 200 میلیون تومان  می باشد.(منبع : مصاحبه پدرام کریمی – برنامه دورهمی – شبکه نسیم – صدا و سیما)

مطالعه مقالات آموزش فیلمنامه نویسی – کلیک کنید 

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ده − 4 =

Next

مقالات مرتبط