توسعه دهنده نرم افزار اوران ، ورود

آموزش شبیه سازی در محیط شبیه سازی – قسمت ششم – شبیه سازی جاذب لورنز (Lorenz Attractor) با m-file نویسی

  • آموزش شبیه سازی در محیط سیمولینک - قسمت ششم
  • نظرات

 

آموزش محیط شبیه سازی سیمولینک متلب (Simulink) – شبیه سازی جاذب لورنز (Lorenz Attractor) با کدنویسی – قسمت ششم

در قسمت پنجم آموزش شبیه سازی معادله لورنز با محیط شبیه سازی سیمولینک را آموختیم. در قسمت ششم می خواهیم معادله آشوبناک لورنز را با کد نویسی حل کرده و رفتار سیستم را مشاهده کنیم. مجددا معادله جاذب لورنز را در نظر می گیریم:

می توانیم دسته معادلات مرتبه اول بدست آمده را به فرم زیر نیز نمایش دهیم:

که چون معادله دیفرانسیل مرتبه 3 می باشد برای حل آن به 3 شرط اولیه x(0)=x0 ، y(0)=y0 و z(0)=z0 نیاز داریم. می دانیم که پاسخ معادله دیفرانسیل یعنی V دارای سه عنصر x، y و z می باشد. در ویرایشگر (editor) برای m-file نویسی، تابع function به صورت زیر کد نویسی می کنیم:

چون متغیرdV یک بردار 1* 3می باشد برای شناساندن ابعاد بردار به متلب با استفاده از دستور zeros این کار را انجام می دهیم و در انتها برنامه را با نام “lorenz” ذخیره می کنیم.حال یک ویرایشگر جدید مثلا با نام “mainforlorenz” ایجاد کرده که در آن دستورات را برای حل معادله با حلگر ode45 به صورت زیر وارد می کنند:

می حواهیم هر سه متغیر معادله دیفرانسیل x,y,z را در به صورت سه بعدی رسم کنیم. با مشاهده متغیر V در پنجره Workspace متوجه می شویم که V دارای سه ستون است که ستون اول متعلق به متغیر x، ستون دوم متعلق به متغیر y و ستون آخر متعلق به متغیر z می باشد. با به کار گیری عملگر “کولون” یا “:” و دستور “plot3” می توانیم رفتار 3 متغیر سیسنم را مشاهده کنیم. (برای اطلاعات
بیشنر به آموزش ماتریس ها در متلب مراجعه کنید – کلیک کنید)

در قسمت هفتم آموزش به شبیه سازی حرکت پرتابه (Projectile) با سیمولینک می پردازیم.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نه − 3 =

Next

مقالات مرتبط